Εκκίνηση --» Νεα--» Γκαφες κωλυσιεργουν τις υιοθεσιες

Γκαφες κωλυσιεργουν τις υιοθεσιες

Εφημερίδα «Τρουντ», 24/03/2010 – Ελένα Έντσεβα

Λάθη στους ιατρικούς φακέλους εγκατελημμένων παιδιών με προβλήματα υγείας κωλυσιεργούν την υιοθεσίας τους στην αλλοδαπή. Λόγω γκάφων – υγιή παιδιά είχαν χαρτιά για ασθένειες και αντιθέτως – το 1/3 των αλλοδαπών που ζήτησαν να υιοθετήσουν Βουλγαρόπουλα παραιτήθηκαν από τις αιτήσεις τους. Το πρόβλημα γνωστοποιήθηκε στη Διάσκεψη από τους διαπιστευμένους οργανισμούς (ΔΟΔΥ) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης (ΥΔ). Έχουμε ενημερώσει το Εθνικό Ταμείο Ασφαλίσεων Υγείας, αλλά δεν υπάρχει απάντηση – σχολίασαν από το Υπουργείο.

1.188 παιδιά με προβλήματα υγείας και παιδιά ηλικίας άνω 7 ετών είναι εγγεγραμμένα σε ειδικό μητρώο διεθνών υιοθεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ήδη υπάρχει συναίνεση για 67 παιδιά, για 21 έχει ξεκινήσει σχετική διαδικασία, ενώ 78 έχουν υποψήφιους θετούς γονείς. Επίτιμη φιλοξενούμενη στο φόρουμ ήταν η 5χρονη Ελίνα, η οποία γεννήθηκε χωρίς αριστερό πέλμα και δεξί σκέλος, και η καινούρια μητέρα της από τις ΗΠΑ Ιβόν Βίλεμουρ.

Παρ΄ ολο που από την 1η Οκτωβρίου ο Οικογενειακός Κώδικας προβλέπει τα παιδιά που δεν αναζητηθούν από τους γονείς τους μέσα σε 6 μήνες από την εγκατάστασή τους σε κοινωνικό ίδρυμα να καταχωρούνται για υιοθεσία δίδονται διάφορες οδηγίες – είπαν εκπρόσωποι των ΔΟΔΥ και πρότειναν νομοθετικές τροποποιήσεις. Ωστόσο όμως ο καινούριος νόμος είναι αποτελεσματικός – από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα 363 παιδιά γύρισαν στους γονείς τους, 168 βρίσκονται σε οικείους ή σε ανάδοχες οικογένειες και 555 έχουν καταχωρηθεί για υιοθεσία. Κατά τον Απρίλιο στο μητρώο πιθανόν θα περιληφθούν άλλοι 4.500 πιτσιρικάδες.