Начало --» Национална конференция - 2010 г. --» Гафове спъват осиновяванията

Гафове спъват осиновяванията

24-03-2010 г. - вестник „Труд”, Елена Енчева

Грешки в медицинските досиета на изоставени деца със здравословни пробелми спъват осиновяването им в странство. Заради гафове – здрави деца са били с тапии за заболявания и обратното – получен е отказ от 1/3 от чужденците, поискали да си осиновят българчета. Проблемът бе огласен на конференцията от акредититраните организации /АОМО/ и от правосъдното министерство /МП/. Сигнализирали сме НЗОК, няма отговор, казаха от правосъдното ведомство.

1188 деца със здравословни пробеми и такива, които са над 7-годишна възраст са в специален регистър на МП за международно осиновяване. Вече е дадено съгласие за 67 деца, за 21 е зарпочнала процедура, за 78 има кандидат- родители. Почетни гостенки на форума бяха 5-годишната Елина, родена без ляво ходило и дясна подбедрица и новата й майка от САЩ Ивон Вилемур.

Макар че от 1 октомври Семейният кодекс предвиди 6 месеца след настатянването им в дом непотърсените от родителите си деца да се вписват за осиновяване, се спускат различни указания, отчетоха от АОМО. И предложиха законови промени. Все пак новият закон е дал резултати – от октомври досега, 363 деца са върнати на родителите им, 168 са при близки или в приемни семейства, 555 са вписани за осиновяване. През април в регистъра вероятно ще влязат още 4500 малчугани.