Εκκίνηση --» Νεα--» Λόγω του καινούριου Οικογενειακού Κώδικα από τον Απρίλιο Προσφερουν 4.500 παιδια για υιοθεσια, 555 εχουν ηδη καταχωρηθει στο μητρωο

Λόγω του καινούριου Οικογενειακού Κώδικα από τον Απρίλιο Προσφερουν 4.500 παιδια για υιοθεσια, 555 εχουν ηδη καταχωρηθει στο μητρωο

Εφημερίδα «24 ώρες», 21 Μαρτίου, 2010 Λιλιάνα Φίλιποβα

Αναμένουμε αληθινό «μπουμ» στις υιοθεσίες μετά την 31 Μαρτίου, όταν όλα τα παιδιά που έχουν παραμείνει 6 μήνες σε κοινωνικό ίδρυμα χωρίς να αναζητηθούν από τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να υιοθετηθούν. Αυτό ανακοίνωσε η Ντετελίνα Κότεβσκα, Υπεύθυνη Διεύθυνσης Προστασίας του παιδιού προς το Πρακτορείο Κοινωνικής Υποστήριξης. Η διαδικασία ρυθμίζεται από τον καινούριο Οικογενειακό Κώδικα ο οποίος είναι εν ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2009.

Οι υπεύθυνοι των κοινωνικών διευθύνσεων έχουν ήδη αποστείλει επιστολές στους γονείς άνω 4.500 παιδιών εγκαταστημένων σε ορφανοτροφεία για το ότι είναι πλέον αδύνατο τα παιδιά τους να ανατρέφονται στα ιδρύματα αυτά. Οι γονείς έπεται να τα επισκεφθούν προκειμένου να τα πάρουν σπίτι τους ή αν είναι δυνατό να εγκατασταθούν σε οικείους, συγγενείς ή ανάδοχες οικογένειες. Σε περίπτωση που δεν τо κάνουν τα παιδιά θα καταχωρούνται αυτομάτως στο Εθνικό Μητρώο Υιοθεσιών.

Ήδη υπάρχουν αποτελέσματα άλλης διάταξης του Κώδικα βάσεις της οποίας παιδιά εγκαταστημένα σε ορφανοτροφεία για αόριστο χρόνο με δικαστική απόφαση, καθώς και παιδιά που έχουν διαμείνει σε κοινωνικό ίδρυμα πάνω από 1 έτος και δεν αναζητήθηκαν από τους γονείς τους μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους έχουν την ευκαιρία να υιοθετηθούν. 555 παιδιά έχουν ήδη καταχωρηθεί στο Μητρώο Υιοθεσιών, ενώ 279 έχουν καινούριες μαμάδες και καινούριους μπαμπάδες. 363 παιδιά γύρισαν στις οικογένειές τους, ενώ 168 εγκαταστάθηκαν σε οικείους, συγγενείς και ανάδοχες οικογένειες.

«Ο νέος Οικογενειακός Κώδικας έλυσε τα χέρια μας, τους τελευταίους 4 μήνες διεξήχθηκαν 450 συνεδριάσεις των συμβουλίων υιοθεσιών με 584 αποφάσεις» - εξήγησε η κ-α Κότεβσκα. Οι υποψήφιοι θετοί γονείς εξακολουθούν να είναι λιγότεροι σε σχέση με τα παιδιά που αναμένουν να υιοθετηθούν. Σύμφωνα με επίκαιρα στοιχεία στο Μητρώο έχουν καταχωρηθεί 2.674 γονείς και 2.765 παιδιά. Η νοοτροπία των Βουλγάρων μεταβάλλεται πολύ δύσκολα – οι περισσότερες οικογένειες θέλουν παιδιά ηλικίας εώς 3 ετών, υγιή και Βουλγαρόπουλα. Δεν είναι επιθυμητά παιδιά Ρομ και παιδιά με βλάβες.