Начало --» Национална конференция - 2010 г. --» От април заради новия Семеен кодекс пускат 4500 деца за осиновяване

От април заради новия Семеен кодекс пускат 4500 деца за осиновяване; 555 вече са вписани в регистъра

21-03-2010 г., вестник „24 часа”, Лиляна Филипова

Очакваме бум на осиновяввания след 31 март когато всички деца, престояли 6 месеца всоциален дом, без да се потърсени от родителите си, ще получат шанс за осиновяване. Това съобщи Детелина Котевска , шеф на Дирекцията за закрила на детето към Агенцията по социално подпомагане. Процедурата е регламентирана с новия Семеен кодекс, влязъл в сила на 1 октомври 2009.

Шефовете на социалните дирекции вече са изпратили писма до родителите на над 4500 деца, настанени в приюти, че децата им повече не могат да бъдат отглеждани там. Те тябва да се явят или за да си ги приберат обратно вкъщи, или ако това не е възможно, да се настанят при техни близки, роднини или приемни семейства. Ако не го направят, децата автоматично ще се вписват в националния регистър за осиновяване.

Вече има резултати и от друга разпоредба на кодекса, според която децата, настанени по съдебен ред в сиропиталище безсрочно, както и живелите в социален дом над 1 година, които не бяха потърсени от родителите до края на декември миналата година, получиха шанс за осиновяване. 555 деца вече са вписани в регистъра за осиновяване, като 279 си имат нови майка и баща.363 деца са били прибрани обратно в семейството си, а 168 са настанени при близки, роднини и приемни семейства.

Новият семен кодекс развързвна ръцете ни, 450 заседания са провели съветите по осиновявания за последните 4 месеца с 584 решения, обясни Котевска. Кандидат-осиновителите продължават да са по-малко от чакащите деца. По последни данни в регистъра има 2674 родители и 2765 деца. Манталритетът на българите трудно се променял – повеченто семейства искали деца до 3 години, здрави и българчета. Ромчетата и децат с увреждания не се харесвали.