Εκκίνηση --» Νεα--» Αλλοδαποι σε ουρα για βουλγαροπουλα Οι διακρατικές υιοθεσίες αυξήθηκαν μερικές φορές

Αλλοδαποι σε ουρα για βουλγαροπουλα Οι διακρατικές υιοθεσίες αυξήθηκαν μερικές φορές

Εφημερίδα «Στάνταρ», 24/03/2010 – Αντώνια Κιουμιουρτζίεβα

Περίπου 1.200 παιδιά αναμένουν να υιοθετηθούν. Οι πιτσιρικάδες είναι με σοβαρές διαγνώσεις, σωματικές και ψυχικές νόσους ή είναι μεγάλης ηλικίας. Για 66 υπάρχει ήδη συναίνεση για υιοθεσία σε αλλοδαπή, για 21 έχει ξεκινήσει σχετική διαδικασία, για 78 έχουν κατατεθεί αιτήσεις, ενώ τα υπόλοιπα είναι ακόμη εν αναμονή. Τα στοιχεία αυτά γνωστοποιήθηκαν κατά την Εθνική Διάσκεψη περί υιοθεσιών. Σύμφωνα με τη στατιστική το περασμένο έτος το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε για διακρατικές υιοθεσίες 220 παιδιών ηλικίας άνω 7 ετών και με προβλήματα υγείας.

Οι διακρατικές υιοθεσίες αυξήθηκαν μερικές φορές. Πολύ μεγάλη είναι η επιθυμία αλλοδαπών θετών γονέων να αναδεχτούν Βουλγαρόπουλα με προβλήματα υγείας. Αυτό είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης Μαργκαρίτα Ποπόβα. Σύμφωνα με τη στατιστική Αμερικανοί πολίτες είναι εκείνοι που επιλέγουν Βουλγαρόπουλα τα οποία δε βλέπουν, δεν ακούν, πάσχουν από σύνδρομο Ντάουν ή υδροκεφαλία.

Οι Σουηδοί επιλέγουν Βουλγαρόπουλα με πιο ελαφρές ασθένειες. Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως πηγαίνουν σε ιταλικές οικογένειες.

Στη Διάσκεψη ήταν παρόν η 5χρονη Ελίνα η οποία έχει βλάβες στα πόδια. Η διαδικασία υιοθεσίας της ξεκίνησε το Νοέμβριο 2009 και ολοκληρώθηκε στις 22 Μαρτίου 2010. Η θετή μητέρα της είναι από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα ειπωμένα από την Αναπληρωτή Υπουργό Ντανιέλα Μάσεβα η ανακριβή και ανεπαρκή εγγραφή των ιατρικών στοιχείων προβληματίζει τη διαδικασία προσδιορισμού κατάλληλων θετών γονέων. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες αποδεικνύεται ότι το παιδί έχει βλάβες αποκλειστικά και μόνο στα έγγραφα.