Начало --» Национална конференция - 2010 г.--» Чужденци на опашка за болни българчета. Международните осиновявания се увеличиха няколко пъти

Чужденци на опашка за болни българчета. Международните осиновявания се увеличиха няколко пъти

24-03-2010 г. вестник „Стандарт” - Антония Кюмюрджиева

Близо 1200 деца с увреждания чакат да бъдат осиновени. Малчуганите са с тежки диагнози, физически и психически заболявания или на висока възраст. За 66 вече е дадено съгласие за осиновяване в чужбина, за 21 процедурата е открита, 78 са с подадени молби, а останалите все още чакат. Данните бяха изнесени на национална конференция за осиновяването. Според статистиката, през миналата година Министерството на правосъдието е дало съгласие за чуждестранно осиновяване на 220 деца на възраст над 7 години и със здравословни проблеми.

Международните осиновявания на деца са се увеличили в пъти. Много голямо е желанието на чуждестранни осиновители да приемат български деца, които имат здравословни проблеми. Това каза Министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Според статистиката американски граждани са тези, които избират български деца, които не виждат, не чуват, със синдром на Даун или хидроцефалия.

Шведите пък избират българчета с по-леки заболявания. По-големите деца обикновено отиват в италиански семейства.

На конференцията присъства 5-годишната Елина, кояте е с увредени крачета. Процедурата й по осиновяване е започнала през ноември 2009 и е завършила на 22 март 2010. Осиновтелката й е от САЩ.

По думите на зам. министър Даниела Машева заради некоректното и непълно отразяване на медицинска информация се затруднява процесът на определяне на подходящи осиновители. Имало е случаи, при които се оказва, че детето има увреждания само по документи.