Εκκίνηση --» Νεα--» Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μη κυβερνητικοί οργανισμοί συζητούν τις διακρατικές υιοθεσίες

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μη κυβερνητικοί οργανισμοί συζητούν τις διακρατικές υιοθεσίες

23/03/2010

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετέβαλλε εξ΄ ολοκλήρου την πολιτική του στο χώρο των διακρατικών υιοθεσιών, δηλ. έδωσε έμφαση σε πιο ενεργή δραστηριότητα, συζητήσεις και κοινές αποφάσεις με μη κυβερνητικούς οργανισμούς απασχολημένους με τα προβλήματα των υιοθεσιών. Ως αποτέλεσμα οι διακρατικές υιοθεσίες παιδιών έχουν αυξηθεί μερικές φορές» - δήλωσε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης Μαργκαρίτα Ποπόβα κατά το άνοιγμα της Εθνικής Διάσκεψης «Η υιοθεσία παιδιών – προκλήσεις και ευθύνες ενώπιον θεσμών και οργανισμών συνδεδεμένων με την διαδικασία». Η Υπουργός Ποπόβα τόνισε ότι κατά το 2009 το Συμβούλιο Διακρατικών Υιοθεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει κάνει 276 προσφορές διακρατικών υιοθεσιών 308 παιδιών και έλαβε 200 συναινέσεις υιοθεσίας 200 παιδιών.

To φόρουμ που οργανώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ένωση των Διαπιστευμένων Οργανισμών Διακρατικών Υιοθεσιών, η οποία ενοποιεί 23 βουλγαρικούς οργανισμούς μεσολάβησης σε διακυβερνητικές υιοθεσίες είχε ως σκοπό τη διαμόρφωση των πρώτων αποτελεσμάτων της εφαρμογής του καινούργιου Οικογενειακού Κώδικα, καθώς και των προκλήσεων και ευκαιριών ενώπιον δημοσίων φορέων, των δυνατοτήτων δήμων και μη κυβερνητικών οργανισμών που εργάζονται στον εν λόγω χώρο.

Η Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης και Πρόεδρος του Συμβουλίου Διακρατικών Υιοθεσιών Ντανιέλα Μάσεβα εξέτασε τον καινούριο νομικό κανονισμό στο χώρο των διακρατικών υιοθεσιών και έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα ειδικά μέτρα σχετικά με παιδιά με ιδιαιτερότητες στην κατάσταση υγείας και μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι εκπρόσωποι των διαπιστευμένων οργανισμών εξέφρασαν ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς την ομάδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την μεγάλη ευαισθησία και κατανόηση σε ότι αφορά το πρόβλημα αυτό. Εξέφρασαν ευγνωμοσύνη και για τις προσπάθειες σε ότι αφορά την υιοθεσία περισσότερων άρρωστων παιδιών. Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Διαπιστευμένων Οργανισμών Διακρατικών Υιοθεσιών Νικολάϊ Έλένκοβ εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς την ομάδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και για την δυνατότητα οι υποψήφιοι αλλοδαποί θετοί γονείς να λάβουν φωτογραφίες και βιντεογραφήσεις παιδιών, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες γρήγορης αποδοχής σε καινούριες οικογένειες.

Στη Διάσκεψη ήταν παρόν και η 5χρονη Ελίνα η διαδικασία υιοθεσίας της οποίας ξεκίνησε το Νοέμβριο 2009 και ολοκληρώθηκε στις 22 Μαρτίου 2010, καθώς και η θετή μητέρα της από τις ΗΠΑ Ιβόν Βίλεμουρ. Κατά το φόρουμ έγινε σαφές ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι θετοί γονείς είναι από ΗΠΑ, Σουηδία και Ιταλία.