Начало --» Национална конференция - 2010 г. --» Министерство на правосъдието и неправителствени организации обсъждат международните осиновявания

Министерство на правосъдието и неправителствени организации обсъждат международните осиновявания

23-03-2010 г.

„Министерство на правосъдието изцяло промени политиката си в областта на международните осиновявания в посока към по-активна работа, дискусия и съвместни решения с неправителствените организации, ангажирани с проблемите на осиновяванията. В резултат международните осиновявания на деца са се увеличили в пъти”, заяви днес министърът на правосъдието Маргарита Попова при откриването на националната конференция „Осиновяването на деца – предизвикателства и отговорности пред институциите и организациите, ангажирани с процеса”. Министър Попова посочи, че през 2009 г. Съвета по международни осиновявания към МП е направил 276 предложения за международно осиновяване на 308 деца, дадени са 200 съгласия за осиновяването на 220 деца.

Форумът, който е организиран от Министерство на правосъдието и Асоциация „Акредитирани организации за международни осиновявания”, обединяваща 23 български организации за посредничество при международни осиновявания, имаше за цел да очертае първите резултати от прилагането на новия Семеен кодекс, както и предизвикателствата и възможностите пред държавните институции, капацитетът на общините и неправителствените организации, които работят в тази сфера.

Заместник-министърът на правосъдието и председател на Съвета по международни осиновявания Даниела Машева направи преглед на новата правна уредба в областта на международните осиновявания и отдели изрично внимание на специалните мерки за деца със специфики в здравословното състояние и на по-висока възраст.

Представителите на акредитираните организации изразиха специалната си благодарност към екипа на МП за високата чувствителност и разбиране към проблема. Те благодариха и за усилията да бъдат осиновявани повече болни деца. Председателят на Асоциация „Акредитирани организации за международни осиновявания” Николай Еленков изрази специална благодарност към екипа на МП и за предоставената възможност до кандидат-осиновителите от чужбина да достигат снимки и видеозаписи на деца, което значително увеличава шанса те да бъдат по-бързо приети в нови семейства.

На конференцията присъстваха 5-годишната Елина, чиято процедура по осиновяване е започнала през ноември 2009 г. и е завършила на 22 март 2010 г. и осиновителката й от САЩ Ивон Вилемур. На форума стана ясно, че най-много кандидат-осиновители са от САЩ, Швеция и Италия.