Начало --» Международна конференция - 2009 г. --» След годините на застоя дават зелена улица на межународните осиновявания

След годините на застоя дават зелена улица на межународните осиновявания

13.03.2009 г.

Министерство на правосъдието и организациите посредници организират съвместна конференция на 19 март в хотел „Шератон”

Елиана Митова

Зелена улица за международните осиновявяния се очаква да даде конференцията, която Министерството на правосъдието и Асоциацията на акредитираните организации /АОМО/ свикват на 19 март в зала Роял ІІІ на хотел „Шератон”.

Председателят на Съвета за международни осиновявания Илонка Райчинова, зам.министър на правосъдието, лично ще запознае присъстващите с основни аспекти на проблема. Докладът на г-жа Райчинова се очаква с огромен интерес от всички заинтерсовани страни, тъй като в продължение на четири години международните осиновявания бяха едва ли не тема табу в българското общество. Директори на домове за отглеждане на изоставени деца ще говорят за пагубното влияние на институцията върху развитието на подрастващите. А специалисти от сферата на правото ще представят новия Семеен кодекс /все още необсъден на второ четене/, който е базисният документ за осъществяване на международните осиновявания. От трибуната на конференцията ще се изкаже и съдия Мария Георгиева от Софийски градски съд, чийто опит в процедурите е изключително ценен и полезен. Една болезнена тема – осиновяването на децата със специални нужди /разбирай тежко болните деца/ - също ще излезе на светло. Представители на чуждестранните централни органи, ангажирани с осиновяване в чужбина, ще споделят какво ги затруднява в диалога с българските им партньори. За да участват в конференцията, ще пристигнат и осиновители от чужбина заедно със своите деца. А свободната дискусия ще даде възможност да бъдат чути мнения, изключително полезни за бъдещето на международните осиновявания.

След ледниковия период – размразяване

Конференцията на 19 март е знак, че ледниковият период в международните оиновявания е безвъзвратно отминал. Близо четири години бившият международните осиновявяния бяха намалени до 100 годишно. Действията се обясняваха като зависимост от някакво европейско изискване, което видите ли, наложило на България не повече от 100 процедури годишно. „Изискването” се оказа въздух под налягане, но практически лиши от шанс стотици изоставени български деца да се сдобият със семейство. В резултат от тази политика осиновителите от чужбина сломени и разочаровани от чакането си изтеглиха одсиетатат и се насочиха към други страни. Практически системата за международните осиновявяния рухна. А сегашният екип на Министерството на правосъдието се бори с ужасяващите последици от това рухване.

Хаос в документацията, мъгла в регистрите

Размразяването в областта на международните осиновявания е факт, както става ясно от документите, публикувани на сайта на Министерството на правосъдието. Броят на международните осиновявания се увелчава и освен това, тези осиновявания се изпълняват в условия на още по-прозрачни процедури. От 1 януари 2007 г. се правят и всички правни и технически усилия за целите на бързо намиране на подходящи родители - осиновители за всяко дете, което е вписано в регистъра за осиновяване. Например, от 13 декември 2007 г. до 7 октомври 2008, не по-малко от 20 преписки, свързани с настаняването на децата и не по-малко от 70 заявления от кандита-осиновяващи, се представят на всяко заседание на Съвета. Истински рекорд в сравнение с предходния период! През 2008 г. са обработени преписките за осиновяване на 184 деца и 169 изрични съгласия са представени от министъра на правосъдието. За същия период - 161 кандидати са дали съгласието си да осиновят предложените им от Съвета деца, във връзка с приемането на 175 деца. Независимо от това, директорите на детските домове се оплакват, че поверените им институции са пълни с деца, отговарящи на условията за международно осиновяване. Мъчителният застой продължава - като че ли децата се намират в безвремието когато трябва да бъдат прехвърлени от националния регистър в регистъра за международно осиновяване, а техните досиета престояват на рафта, покрити с прах. Причината - ниска ефективност и пренебрегване работата по отношение придвижването на досиетата на децата в дирекциите „Социално подпомагане”. Именно заради този проблем - на 18 март, т.е. в навечерието на Конференцията, посветена на международните осиновявания, директорите на областните дирекции "Социално подпомагане” ще имат среща с представители на Министерството на правосъдието. Може би на тази среща най-сетне ще се изяснят причините за този хаос в документацията и регистрите на тези деца, за които международното осиновяване е единственият шанс да имат семейство.

Съмнения за корупция

Там където работата не върви, винаги се раждат съмнения за корпупция. Така е и с международните осиновявяния. Заради такива съмнения през 2003 г. директорите на социалните домове бяха нарочени едва ли не за престъпници и им бе отнета възможността да избират осиновители. Само че съдебните дела срещу въпросните директори претърпяха пълно фиаско. Опитните лекари и педагози, посветили живота си на изоставените деца, преглътнаха горчивината. Някои се оттеглиха, други достойно продължават да изпълняват служебните си задължения. И всички те са сериозно притеснени от факта, че домовете са пълни със здрави и прави деца, които непрекъснато изостават в развитието си защото са лишени от семейство. А трябват толкова малко усилия, за да го имат! Логичен е въпросът къде е сега корупцията, след като я няма вече в домовете? В областните дирекции за социално подпомагане, където се решава кому да бъде дадено детето или вписано в регистъра за международно осиновяване? Изводът е един – има си начини корумпираните да бъдат засечени и порицани. Но това в никакъв случай не бива да бъде пречка за осъществяването на международните осиновявяния.

Добрият пример тръгна от Италия

България и Италия ще синхронизират в бъдеще още по-добре дейността си в областта на международните осиновявяния – това стана ясно на срещата в Рим на зам. министъра на правосъдиенто и председател на Съмвета по международни осиновявяния Илонка Райчинова със сенатор Карло Джованович – заместник секретар в кабинета на министър-председателя на Италия и председател на Комисията за международни осиновявания на Италия. Усъвършенстването на контактите между двете страни се налага от факта, че голям брой италиански семейства желаят да осинвят дете от България – 34% от всички кандидат-осиновители. Освен това 54 % от всички предложения за осиновявания от наша страна през 2008 година, са отправени именно към осиновяващи италиански граждани. По време на визитата на зам.министър Илонка Райчинова в Рим, бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на закрилата на изоставените деца и децата с увреждания. А вероятно след 19 март добрите примери за ползотворна работа в сферата на международните осиновявания ще станат още повече?

Хлапета от "Факултета" / най-големият ромски квартал в София / станаха граждани на Барселона:

Първият е Даниел. Захвърлен от родната си майка в дом за изоставени деца. Осиновяват го Елена Боу и Хорди Сангра от Барселона. Родителите им го приемат като любимо внуче, най-после пристигнало от далечна България. Година след щастливото събитие от София пристига вест – братчето на Даниел също е изоставено от майка си в дома! Елена и Хорди подготвят документите, стягат куфарите и ... след няколко месеца в семейството им влиза и Жан! Хлапетата са фенове на Барса, отлични ученици, които владеят пракрасно испански и каталунски. И отново вест от далечната родина – сестричката на двете момчета, Сара също е оставена в дома. Единставената възможна реакция за семейството е да си поиска и малкото момиченца! Тук обаче удрят на камък – осиновяванията в България са замразени, незнайно защо! Пък и законът не задължава българските власти, отговорни за международните осиновявания, да дадат Сара точно на Елена и Хорди! Защото, видите ли, между братята и сестричката въобще нямало емоционална връзка! Сагата продължава близо тре години. Даниел и Жан знаят, че имат сестричка и не могат да проумеят защо тя не идва в Испания! Та нали са едно семейство, една кръв! Елена и Хорди се готвят да направят уличан протест пред парламента или пред сиропиталището в София - да опънат палатка и да разкажат на журналистите мъките си. Случаят стига до испанската и българската преса. Това притиска съответните органи да раздвижат и най-после да дадат зелена улица на третотот осиновяване. За щастие, историята завършва с хепиенд. Навръх Коледа, преди две години, Даниел, Жан и Сара са събраха в едно семейство. Завинаги!

Фатме Илияз, депутат от Движението за права и свободи:
„Новият Семеен кодекс ще улесни процедурите”

Незнайно защо в обществото битува схващането, че международното осиновяване е заплаха за детето. И че сред осинвителите имало хора с престъпни намерения, които се занимавали с трафик на органи!

Пълен абсурд! В цялата история на международните осиновявания в България 99,99 на сто от тях са зъвршили щастливо, т.е. осигурили са за детето така желанотто семейство. Преди да бъдат одобрени за осиновители, гражданите на западноевропейските страни и на САЩ преминават през драконовско проучване.Я три години след като е приключила процедурата, те са под зоркото наблюдение на социалните служби в своите страни.Оттам те изпращат до българското Министерство на правосъдието обстойни доклади за физическото, психическото и интелектуалното развитие на осиновеното дете. Международното осиновяване е шанс за онези деца, които са нежелани в родината си. Все още българинът има предразсъдъци по отношение на произхода и цвета на кожата. Те вероятно ще се изживеят постепенно. А докато това се случи, децата ще бъдат осиновявани от чужденци. И в това няма нищо лошо! Напротив, те ще израстнат като пълноценни граждани на чуждите страни, но ще запазят хубавото чувство към биологичната си родина. Граждани на голямото европейско семейство!

Новият Семеен кодекс, който премина на първо четене в парламента, ще улесни и националните, и международните осиновявания. Такова е мнението на юристите, които работиха върху него. Надявам се той да се превърне в действащ закон много скоро, още по време на мандата, на настоящия парламент. Той ще бъде законовата предпоставка за бързи, ефективни и порзрачни процедури по международните осиновявания. А това ще е от полза за цялото общество.