Начало --» Национална конференция - 2010 г. --» Американка осинови българче без крачета. Влюбила се в очите на 5-годишната Елина

Американка осинови българче без крачета. Влюбила се в очите на 5-годишната Елина

24-03-2010 г. - вестник „Телеграф”, Ивелина Драгнева

Тежка вродена аномалия на долните крайници – липса на дясна подбедрица и на ляво ходило. Това е ужасяващата диагноза, дадена на 5-годишно момиченце, което дори няма дсемейство. Малката Елина е изоставена в дом за деца, лишени от родителска грижа когат е била едва на няколко дни.

Късмет

Преди година, данните й са качени в регистъра за международни осиновявания. Така разказът за живота на момиченцето стига до бъдещата й майка. В Америка. „Социалният ми работник ми даде информация за Елина преди няколко месеца. Видях снимката й и разбрах, че тя е моята дъщеря. Влюбих се в очите й, в усмивката й”. Така Ивон Вилемюр описва чувствата, които 5-годишното момиченце е събудило у нея. Сега мече осиновяването е факт. Рано сутринта в събота, малката Ели и майка й заминават за Америка.

В очакване

5-годишната Елина обаче е щастливият случай. Други 1188 деца с тежки увреждания у нас чакат да бъдат осиновени от чужденци. Малчуганите страдат от церебрална парализа, синдром на Даун, изостават в психическото и физическото си развитие. Много от тях вече са навършили 7 години и почти няма шанс някой да поиска да ги осинови. „Въпреки това през миналата година 44 болни хлапета са намерили своите семейства”, обясни пред „Телеграф” зам. министърът на правосъдието Даниела Машева след конференция за процедурата за осъщедствяване на специални мерки за осиновяване на деца с тежки физически увреждания. По нейни думи от всички 1188 деца, които досега не са имали шанса да бъдат осиновени, на 66 вече е дадено съгласие за осиновяване в чужбина, за 21 процедурата е открита, 78 са с подадени молби, а останалите чакат.